La plataforma Castelló per la Llengua, per cinqué any consecutiu, ha sigut l’encarregada d’organitzar l’acte commemoratiu de les Normes de Castelló. Aquest any, es celebra el 83 aniversari de la signatura del document, acord que suposaria la instauració d’un sistema ortogràfic unitari per al valencià. Els actes centrals d’aquesta commemoració tingueren lloc el passat dissabte i consistiren en una fira d’entitats, una manifestació i un concert a La Pèrgola.

La jornada, festiva i reivindicativa per parts iguals, va començar pel matí a la Plaça Santa Clara, on les associacions van participar de la fira amb paradetes informatives. A més, va haver-hi animació infantil i tallers de cultura popular amb el grup de dimonis Botafocs i les muixerangues de Sueca i Castelló. Al finalitzar amb les activitats, es va llegir el manifest de Castelló per la Llengua i es va concloure l’acte amb un dinar amb opció vegetariana amenitzat per l'actuació del cantautor Toni de l'Hostal.

El tram més reivindicatiu de la jornada es posà en marxa a les sis de la vesprada, hora a la que estava convocada la tradicional manifestació a la Plaça de la Independència (la Farola). El lema "Trau la llegua! El valencià cosa de totes i tots" pretenia consienciar i cridar l'atenció de tots aquells castellonencs que han d’ésser la ferramenta clau per a la preservació i desenvolupament de la nostra llengua al llarg i ample del país. La manifestació, encapçalada entre d’altres per el membre de la CUP Antonio Baños, va transcórrer amb total normalitat fins a la Plaça de les Aules, on estava previst que concloguera. Al pas pel carrer Cavallers, on es troba la casa on es van signar les Normes l’any 32, els manifestants van poder presenciar un emotiu i reivindicatiu cant d’albades.

Per acabar, a l’edifici de La Pèrgola i envoltats d’un molt bon ambient festiu, van actuar diversos grups en valencià: els borriolencs Talps van ser els encarregats d’inaugurar l’acte, el col·lectiu d’Alcoi El Diluvi van seguir amb la festa i, per últim, van actuar els castellonecs Orgull de Classe que afirmen que només els “faltava participar a l’acte des de dalt de l'escenari”. En finalitzar els concerts, la festa va continuar a càrrec dels ritmes tropicals dels punxadiscos de la ciutat Mash Masters.

El portaveu de la plataforma organitzadora, Avel·lí Flors, pensa que l’acollida de la jornada és bona, tant per les associacions i col·lectius que participen com per la gent que acudeix als actes. Aquest any, l’organització ha sigut més senzilla gràcies a la col·laboració, per primera vegada, de l’Ajuntament de Castelló. Aquesta cooperació ha consistit sobretot en la cessió d’espais, el dijous del Teatre del Raval per a la projecció del documental “Sempre Al Tall” i, el mateix dissabte, de La Pèrgola per a la realització dels concerts. Castelló per la Llengua valora el tracte de l’Ajuntament com una simple actitut de normalitat cap a un col·lectiu més de la ciutat, però agraeixen no comptar amb les traves i dificultats d’anys anteriors.

Les Normes de Castelló, acord ortogràfic signat el 21 de desembre de l’any 1932, van marcar un punt d’inflexió en la recuperació de l’ús públic de la llengua valenciana. Avui en dia es reivindica amb la finalitat de consolidar el valencià com a llengua comuna i de cohesió social. A més, recentment s’han reactivat els tràmits per declarar les Normes Bé d’Interés Cultural (BIC) immaterial, tràmits que fa cinc anys que estaven en procés però que el Consell havia arxivat. Avel·lí Flors afirma que cal celebrar açò i que “ja era hora de que es reconeguen les normes en la seua dimensió simbòlica, política i cultural”.